Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Hírek

Balaton ízei Kadarkiában

2013. január 3.

A szokásosnál jóval magasabb részvételi díj ellenére is nagy érdeklődés kísérte a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő bemutatkozását a szekszárdi PTE Illyés Gyula Kar éttermében tartott Borkultúra Szabadegyetemen 2012. december 11-én este. Mintegy 80 résztvevő élvezhette Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és stábja által elkészített ételkülönlegességeket, valamint Rocskár László sommelier által bemutatott kiváló balatoni borokat.


A tél ízei kerültek tányérokra Jahni László séf kifinomult ízlésének és precizitásának köszönhetően. A vendégeket malac pecsenyezsíros friss burgonyás kenyér fogadta, hogy ne üres gyomorral fogjanak neki a nem mindennapi „balatoni túrának”. Csapody Balázs a kóstolót megelőző rövid bevezetőjében elmondta, hogy nagyon szereti a szekszárdi borvidék borait és ételeit, majd az 1992-ben családi vállalkozásként alapított vendéglő alapelveiről beszélt, a regionalitásról és szezonalitásról. Az egész évben nyitva tartó vendéglátóhely ételeinek jó minőségű alapanyagait a balatoni-somogyi régióból szerzik be, sőt, az ételek elkészítésekor a Balaton északi és déli partján termett zöldségek eltérő ízeit is figyelembe veszik. A korábban negyedévente, de újabban már hetente frissülő étlapjukat pedig az aktuális időszakra jellemző alapanyagokból állítják össze. Balázs arról is beszélt, hogy utazásai során nem recepteket gyűjt, hanem ihletet merít és mindig azon gondolkodik, hogyan tud hasznosítani egy-egy ötletet.

Kocsonya ecetes uborkával
Légli Ottó 333 Cuvée 2012 / Veszprémi Családi Pincészet Irsai Olivér 2012

Már az ételek látványa is lenyűgöző volt, de ízeiket a borok tették teljessé. Légli Ottó Irsai Olivér, zenit és Müller Thurgau házasítása intenzív, kedves, gyümölcsös illattal köszön, friss üde, reduktív újbor, ízében a fehér húsú gyümölcsök kerülnek előtérbe, rendkívül szép savszerkezettel. (333 elnevezés onnan ered, hogy a bor az év 333. napján kerül forgalomba). Az Irsai Olivér lenyűgözően kedves, fajtajelleges illattal csábít, ízében a szőlő dominál, rendkívül harmonikus, kerek telt újbor.

Harcsa zöldalmás káposztasalátával
Koltai Pincészet Olaszrizling 2011

A harcsa rendkívül omlós húsa szinte szétolvadt a szájban, ehhez jól párosult a zöldalmás káposztasaláta, mely kiváló alapanyagokból készült. Az olaszrizling kissé visszafogott illattal mutatkozott be, de kis idő múlva már élvezhettük jellegzetes keserűmandulára emlékeztető illatát. Ízében is fajtajelleges, ásványos talajjegyekkel megáldott bor jól kiegészítette a halas ételt.

Csirkemell tormamártással
Szatmári Családi Pincészet Rózsakő 2011 / Orbán Gergő Szürkebarát 2011

A Rózsakő nemcsak a hiedelem szerint varázslatos, hanem a kóstolójának is kedves élményeket nyújt. A hiedelem szerint az a fiatal pár, aki ráül a kőre, még abban az évben házasságot köt. Így történt ez a budai zölddel és a kéknyelűvel is, keresztezésükből született a rózsakő fajta, amely Szatmáriéknál egy szép savszerkezetű, harmonikus komplex fehérbort eredményezett.  Orbán Gergő 2011-es szürkebarátja Balatonrendesen, a Kerekesdombon terméskorlátozással szüretelt fajtajelleges illattal megáldott, ízében telt, rendkívül testes, magas alkoholtartalommal rendelkező bor, melynek savait a glicerinédesség teszi selymessé, de az ásványosság is fontos alkotóeleme.

Libahurka és libakolbász lilakáposzta krémmel, konfitált burgonyával
Bujdosó Pincészet Libás 2012 / Légli Ottó Lugas 2011

A Libás vörös a kékfrankos és merlot házasításából született. Illatában erdei bogyós gyümölcsök, fűszerek kavalkádja, ízében a merlot bársonyossága teszi teljessé a bort. Szép savszerkezet, kedves tanninok, fűszerek méltó kísérője ennek az ételnek! A Lugas vörös a kékfrankos, pinot noir és merlot házasítása, mely rendkívül szép tanninokkal rendelkezik. Ízében a meggy dominál, kis fűszeresség bolondítja, mindezt a merlot finomítja.

Kistücsök sajtmanufaktúra „Kistücsök csemege” közepesen érlelt sajtja, házi lekvárral
Konyári Pincészet Szerecsen 2011 / Kislaki Bormanufaktúra János-hegy Kékfrankos 2009

A nyolcvan kistányérra szorgos kezek helyezték a sajtfalatkákat és a házi lekvárt, ami valósággal a Nagymamák lekvárját idézte fel. Már a befőttesüveg is a melegséget és családias hangulatot idézte, amiben szilvalekvár várta, hogy az asztalokra kerüljön. A sajtok sokfélesége is ámulatba ejtő volt, melyek két rendkívül szép vörösbor kísért.  A Konyári Pincészet gravitációs, úgynevezett „gravity flow” szőlőfeldolgozást alkalmaz. A technológia lényege, hogy a szőlő a saját súlyánál fogva megy végig a feldolgozási vonalon, nincs semmilyen mechanikus beavatkozás. A bor érett alapanyagból készült, feketés-lilás színnel köszön, illatvilága rendkívül gazdag gyümölcsökben, amiben inkább a szilva dominál, ízében a gyümölcs mellett megjelenik a kávé; ami a 3 hónapos nagyhordós érlelésnek köszönhető és egy kis kesernye is a korty végén. A kékfrankos egy komplex, harmonikus bor bíborlila színnel, illatában és ízében a szőlő, málna gazdaságával; eleven savakkal; szép tanninokkal és az este méltó záróakkordja.

A kóstolósorban az ismert balatoni borászatok (Légli, Konyári, Bujdosó) borai mellett kis családi pincék egy-egy tétele is helyet kapott. Élmény volt kóstolni a Veszprémi Pincészet izgalmas, fűszeres Irsai Olivérjét, a Szatmári Pincészet dús illatú és ízű, „gyöngyvirágos” 2011-es rózsakő borát vagy épp Orbán Gergő madártejre emlékeztető ízvilágú 2011-es szürkebarátját. A tartalmas és jó hangulatú gasztronómiai esten a meghívott vendégek a szónoklatok helyett örömmel vegyültek el a közönség soraiban és válaszoltak a kérdésekre, felvetésekre, a résztvevő szekszárdiak pedig megtapasztalhatták a Balaton hagyományos ízeit korszerű és színvonalas értelmezésben tálalva.

 

forrás: http://www.pecsiborozo.hu/hirkereso/balaton_izei_kadarkiaban



<< vissza

Hírlevél