Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Hírek

Egy kicsit ebből, egy kicsit abból

2014. november 25.

Már egy ideje adós vagyok a legutóbbi borszeminárium beszámolójával. Nem (csak) lustaságból, csak rendezni kellett magamban a sorokat. Mindig nehéz olyankor írni, ha egyrészt nem jegyzeteltem rendesen, másrészt nekem tetszett ez az este és nehezen tudnék rá most kritikus szemmel nézni. Jó volt a hangulat, jók voltak a borok és Debreczeni Mónika előadása alatt a szokásosnál jóval kisebb volt az alapzaj, ami szintúgy jót jelent, főleg ha tudjuk, hogy százan vettünk részt a kóstolón.


Volt Vylyan, volt Villány, volt a cuvée-ről, a házasításról, fogalom, filozófia, technikák, de volt cabernet franc, kultúra és bor, életmód, a szakmaiságtól a hétköznapokig, a személyestől a borszakértőig. Egyszerre volt tömör, feszes, de kikacsintó, itt-ott kedvesen mosolygós és észre sem vettük, hogy telt el két óra. Nem írom le bővebben, azért el kell jönni a borszemináriumra, de a kóstolt borokról röviden, íme:

VYLYAN Bogyólé 2014

Zweigelt és portugieser házasítása. Jellegzetes, friss, újboros illatok, de szerencsére tiszta, üdítő. Van benne kedvesség, itatja magát, friss gyümölcsök, kis karácsonyi fenyőillat, nagyon korrekt kezdés. ***

TIFFÁN’S A Régimódi 2013

Gyümölcsös, lendületes már az elején, málna, szeder, jó anyag. Elég fűszeres karakter, megjelenik a grillázs. Könnyed, friss, de bársonyos, tartalmas is. A bor, amit élvezettel lehet inni is, nem csak kóstolgatni. Tartós korty, hosszú nyelet, kicsi szárazabb, kicsit még nyers, ha lehet ilyent mondani egy kadarka-portugieser házasításra. ****

VYLYAN Ördög 2011

Merlot, kékfrankos, kadarka és zweigelt. Illat a friss piros gyümölcsökkel teli, bogyósok, cassis. Kortyban édesebb gyümölcsök, feketeribizli és hecsedli(lekvár) is beugrik, mellette kis kökényes fanyarság, hordós-kraftos, tényeg életerős. Most van az optimumán. ****

BOCK PINCE Bock’n’Roll 2012

Syrah, kékfrankos, pinot noir. Tiszta, egybeforrott illat. Elég jól működnek az érett gyümölcsök, van benne kis korianderes-kakukkfüves fűszervonal, de a hordófűszeresség is megjelenik, főleg zamataiban. Tartalmas anyag, túlmutat a classicus minősítésen. ****

HEUMANN Lagona 2011

44% cabernet franc, 29% merlot, 14% kékfrankos, 13% cabernet sauvignon. Az egyik legizgalmasabb bor a kóstolón. Szép, újhordós illatok, élénkség van benne, amit selymes textúra követ, elég mély, gyümölcsös, tartalmas, újvilágian szép bor. ****

VYLYAN Montenuovo 2009

Cabernet franc, merlot, syrah, zweigelt és kékfrankos. Az egyik kedvencem szokott lenni, de ezen az estén kevésbé tetszett. Valahogy vesztett a szokott eleganciájából, mondjuk a dugók is szárazak voltak és a hat palackból kettőbe bele is tört rendesen. Érettség van benne, negrós-gyümölcsös zamatok is, de most nem volt kerek, nem ilyennek szoktuk meg. ***

GÜNZER ZOLTÁN Ördögárok 2009

Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot. Illatban vanília, füstölt sonka, szeder és áfonya. Ízében kökény, szilva és szeder, lekvárossággal. Erőteljes, masszív, jó arányokkal. Szép tannin. Nagyboros szerkezet, feszes és krémes egyszerre, sok fa szépen kezelve, precíz munka. Most nagyon jó állapotban van, érdemes bontani. *****

VYLYAN Duennium 2009

Cabernet franc 79 %, merlot 21 %. Komplex, gazdag, strukturált bor: dohányos, pemetefüves, meggyes és szedres illatokkal nyitja meg az ismerkedést. A test elegáns, nagy, sok, de nem nehézkes, energia van benne. Érett tannin, jó savak, működő bor. Érdemes bontani, érdemes eltenni. *****

Kifejezetten jó este volt, az előadás élményét a borok csak fokozták, valóban jó villányi sor volt, a sokszínűséget épp úgy megmutatta, mint azt, hogy a házasítások milyen sokfélék lehetnek, ráadásul mennyi módon, stílusban, fajtával lehet egyaránt izgalmas, szép borokat készíteni.

 

forrás: http://www.pecsiborozo.hu/hirkereso/egy-kicsit-ebbol-egy-kicsit-abbol



<< vissza

Hírlevél